Fiecare echipament dedicat kinetoprofilaxiei antreneaza un muschi sau o grupa de muschi care efectueaza o anumita miscare.
Un sistem computerizat inregistreaza si afiseaza miscarile, realizandu-se un permanent bio-feedback cu pacientul.
Programele de kinetoprofilaxie se desfasoara sub indrumarea permanenta a unui kinetoterapeut.
Primele trei luni sunt dedicate:
Aceasta este baza pe care se incepe construirea programului de exercitii.
Reinvatarea activarii musculaturii paravertebrale este cea mai importanta treapta pentru inceperea programului de kinetoterapie.
Specialistii supravegheaza corectitudinea miscarilor, iar pacientul isi poate verifica, in paralel, randamentul, cu ajutorul aparaturii dotate cu senzori de control optic .
Cercetarile recente au confirmat beneficiile obtinute in urma cresterii mobilitatii trunchiului, a sigurantei efectuarii unor anumite miscari, dupa reinvatarea coordonarii corecte a acestora si dupa activarea optima a contractiei musculare, mai ales a musculaturii posturale (aceasta tinde sa se scurteze datorita sedentarismului).
Antrenamentul muschilor care efectueaza torsiunea trunchiului
Se instituie un ‘ciclu al spatelui’, care are ca obiective:
Continuarea imbunatatirii mobilitatii prin diferite exercitii din etapa 1.
Exercitii de antrenare a intregii musculature si de mobilizare articulara
In acest stadiu se vor inlocui antrenamentele pe grupe musculare izolate cu exercitii pentru corpul intreg, intr-un lant multifunctional. Se vor antrena, de asemenea, miscarile pentru activitatatile zilnice:
Dupa noua luni de antrenament, sistemul muscular se afla intr-o conditie fizica pregatita pentru antrenamentul liber functional (TRX)
Se intocmeste un program de antrenament individual, in functie de capacitatea fiecarui pacient.
Exercitiile care antreneaza intregul corp confera siguranta coloanei vertebrale si articulatiilor. Se adreseaza de la incepatori pana la avansati , adecvat fiecaruia.
Antrenamentul cu ajutorul TRX, se bazeaza pe miscari, folosind propria greutate corporala.